Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 11-03-2013
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Autorul articolului: Alexandru Ramadan
Titlul articolului: VIDEO Susţinere catalană pentru manifestanţii secui prezenţi la Târgu-Mureş
Acces online: https://adevarul.ro/locale/targu-mures/video-sustinere-catalana-manifestantii-secui-prezenti-targu-mures-1_513d938b00f5182b85f2b540/index.html#

Marşul pentru autonomia ţinutului secuiesc a adunat câteva mii de oameni din toate colţurile Transilvaniei la Târgu-Mureş, dar la eveniment au fost prezenţi şi oaspeţi din străinătate. Pe lângă manifestanţii veniţi special în oraşul nostru din Ungaria, marşul s-a bucurat de prezenţa unui reprezentant al Partidului pentru Convergenţă şi Uniune Catalană. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Încep lucrările de reabilitare la parcul municipal Concert pentru doamne şi domnişoare cu Direcţia 5 în prim plan Aspazia Droniuc va fi audiată azi în dosarul Apostu La manifestaţie au participat diverşi oameni politici din cadrul Partidului Civic Maghiar, alături de reprezentanţi ai Consiliului Naţional Secuiesc, plus europarlamentarul Laszlo Tokes. Invitat special la marşul secuilor a fost şi Marc Gafarot I. Monjo, din partea Partidului pentru Convergenţă şi Uniune Catalană, Spania. Acesta a subliniat mai multe asemănări între situaţia secuilor şi cea a catalanilor. „Să nu renunţaţi niciodată la obţinerea autonomiei. Este dreptul vostru!", le-a transmis politicianul catalan protestatarilor.  "Acesta este un eveniment major, pentru o cauză politică onestă. Este o plăcere pentru mine să fiu aici, deoarece o mişcare precum a voastră este păstrată vie în memoria catalanilor. Ca membru al unei naţiuni a cărei cultură, limbă şi identitate a fost persecutată sever de-a lungul timpului, mă simt foarte apropiat de neamul secuiesc", a afirmat Gafarot în faţa celor aproximativ patru mii de manifestanţi adunaţi la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu-Mureş. În replică, cei prezenţi au scandat "Catalunia" şi "Autonomie" în dese rânduri, mulumindu-i astfel lui Gafarot pentru susţinere. Dealtfel, la eveniment a fost arborat drapelul Cataluyniei, alături de cel basc, Laszlo Tokes afirmând că modelul spaniol este demn de a fi urmat şi de către secui. Catalunia este o regiune din nord-estul Spaniei cu statut de ţinut autonom, având capitala la Barcelona. Circa 4.000 de etnici maghiari din România, alături de susţinători veniţi din Ungaria, au ieşit aseară în stradă, la Târgu-Mureş, pentru a cere autonomia ţinutului secuiesc. Evenimentul s-a desfăşurat paşnic, manifestanţii fiind păziţi de un număr important de forţe de ordine.